Voorwoord

Een heerlijke maaltijd kunnen maken is een mooie en dankbare taak. Mensen verrassen met variaties op textuur, smaak en opmaak is daarbij de uitdaging. Hierbij is de kennis en kunde van de chef van grote invloed, en dat de chef zichzelf blijft uitdagen. Dit doet de chef door te leren van en met anderen, het uitwisselen van recepten, het uitproberen (met soms een misbaksel) en een uitstekende samenwerking in de keuken. Dit zijn de ingrediënten om optimaal een maaltijd te kunnen serveren. Binnen een docententeam is dat niet anders: elk teamlid komt met andere specialiteiten. De manier waarop aanwezige vaardigheden tot uiting kunnen komen en worden gewaardeerd door collega’s, bepaalt in welke mate de vaardigheden invloed hebben op het onderwijs en ook zichtbaar zijn voor studenten. Veel scholen staan voor de uitdaging om digitalisering te integreren in het onderwijs. Om dat te kunnen doen is het belangrijk dat zij aandacht hebben voor de ict-bekwaamheid van iedereen die werkzaam is in het mbo. Met dit kookboek in handen kunnen collega’s leren van verschillende succesvolle voorbeelden van digitalisering in het mbo. Aan de hand van waarderend actieonderzoek zijn de succesfactoren van de benoemde voorbeelden met grote zorgvuldigheid gedestilleerd. Daarnaast is elk recept culinair verrijkt met achterliggende informatie. Neem het kookboek door, bespreek het met collega’s en bepaal met welke recepten jullie aan de slag gaan. Leer van elkaar en werk in gezamenlijkheid aan de ict-bekwaamheid op jouw school. Wij wensen je daarbij veel succes toe!

Aanvoerder themateam Docentondersteuning: Marit Montsanto Programmamanager Practoraat Mediawijsheid Bestuurlijk trekker themateam Docentondersteuning: Carl Govers Lid college van bestuur, Onderwijsgroep Tilburg Peer van Summeren Voorzitter college van bestuur, ROC de Leijgraaf