Interview
Linda Manders-Matthijssen
De i-coach: naast docentondersteuner ook beleidsmaker

Linda Manders-Matthijssen
In bijna alle recepten is de i-coach een belangrijk ingrediënt. Veel mbo-instellingen werken ermee. Ook het Summa College, waar ze aan een verbeterslag werken. Linda: “We willen i-coaches nog steviger neerzetten. Daarom wilde ik vanuit mijn rol in het themateam Docentondersteuning graag betrokken zijn bij het waarderend actieonderzoek naar de inzet van i-coaches. Een mooie kans om te leren van anderen.” Het oorspronkelijke onderzoek naar de inzet van i-coaches van saMBO-ICT en Kennisnet leverde zes succesfactoren op. Het themateam ontdekte dat deze nog steeds gelden, maar dat bij de inzet van i-coaches ook een andere ontwikkeling heeft plaatsgevonden.
“Op veel instellingen zijn i-coaches inmiddels met elkaar verbonden in een lerend netwerk. Uit ons onderzoek blijkt dat de lerende netwerken die het meest effectief zijn, op vaste tijden samenkomen onder leiding van een projectmanager, die verantwoordelijk is voor de aansturing of facilitering ervan. Een doordacht uitnodigingsbeleid en goede agenda zijn twee belangrijke tools van deze projectmanager, zegt Linda. Twee functies Het lerende netwerk dient twee functies, vervolgt ze. “Ten eerste worden de i-coaches er natuurlijk zelf beter van. Door onderling ervaringen uit te wisselen, elkaar te bevragen en best practices te delen, groeien ze in hun rol en verbeteren ze hun kennis en vaardigheden. Daarnaast helpen ze elkaar bij concrete casussen die ze tegenkomen. Niet alleen door samen te sparren tijdens de bijeenkomst, maar ook door samen op te trekken voor een team. Zo leren ze van elkaar en vullen ze elkaar ook aan in hun rollen. Een i-coach hoeft dus ook niet per se zelf alle zes de competenties te hebben. Als alle competenties maar in het hele team van i-coaches beschikbaar zijn.” Uniek inzicht in ict-zaken De tweede functie, vertelt Linda, komt voort uit het feit dat het netwerk van i-coaches een uniek overzicht heeft en inzicht in alle zaken die door de hele instelling op het gebied van ict en onderwijs leven. “De coaches weten met elkaar welke vragen er leven, maar ook welke oplossingen al werken. Zo zorgen ze gezamenlijk voor heldere keuzes en eenheid in de inzet van ict in het onderwijs. Dit werkt vooral als de afdeling ict vertegenwoordigd is in het netwerk. Sommige instellingen hebben hiervoor een ict’er als i-coach, andere organiseren regelmatig overleg tussen i-coaches en een ict’er. In dit overleg bepalen ze gezamenlijk hoe de school omgaat met ict-vraagstukken. Omdat i-coaches zo diep verankerd zijn in de organisatie, is het ophalen van relevante informatie om keuzes te maken én te implementeren makkelijker. Inmiddels zijn op sommige instellingen, naast collega’s van ict, ook afgevaardigden van interne academies, opleidingen of human resources bij dit overleg aangeschoven. Zo kunnen ze met elkaar vaststellen waarop en hoe getraind moet worden en werken ze samen gericht aan docentprofessionalisering in ict-bekwaamheid.” Het beste van wat al werkt Vanuit het themateam Docentondersteuning zien ze met dit overleg tussen i-coaches en ict-mensen, opleidingen, human resources en soms nog anderen langzaam een breed gedragen beleid voor de inzet van ict in het onderwijs ontstaan, inclusief opleidingsbeleid. Linda: “Dat is heel iets anders dan beleid dat van bovenaf is opgelegd en niet aansluit op de realiteit van de onderwijspraktijk. Ons beleid komt van onderop en is gebaseerd op het beste van wat al werkt.”
‘Omdat i-coaches zo diep verankerd zijn in de organisatie, is het ophalen van relevante informatie om keuzes te maken én te implementeren makkelijker.’
Linda Manders-Matthijssen, Summa College
Op het Mediacollege Amsterdam hebben niet alleen onderwijsteams een i-coach, maar ook alle ondersteunende diensten. Doordat al deze coaches gezamenlijk overleggen, ontstaat eenheid van keuzes en beleid, zowel in de onderwijsteams als met de staf. “Het waardevolst vind ik dat je met de meest technische collega’s bij elkaar bent, van verschillende opleidingen. Hierdoor krijg je ervaringen te horen vanuit verschillende invalshoeken. Dat verruimt je blik. Daarbij is het wel belangrijk dat we de juiste thema’s met elkaar bespreken. Structuur en tijdsbewaking in de vergaderingen is dus belangrijk.”
Outger Commandeur, Mediacollege Amsterdam